Ce este balbaiala, care sunt cauzele ei ?

19 Mar

Descriere termen medical:

Perturbare a elocutiunii, caracterizata prin ezitare, repetare sacadata, pauze penibile si chiar impiedicare completa a facultatii de a articula. Balbaiala este o tulburare frecventa la copil, mai ales in randurile baietilor.

Sinonim: balbism.

Cauza –
 Cauza balbaielii nu a fost stabilita cu certitudine. Balbaiala poate depinde de cauze afective (soc emotiv intens, hiperemotivitate nevrotica) sau poate fi consecinta unei dezvoltari senzitivo-motorii defectuoase. Incidenta sa familiala (intre 30 si 35% din cazuri) a dus la incriminarea unui factor ereditar.

Simptome si evolutie – Balbaiala survine la copil in timpul perioadei de achizitionare a vorbirii si limbajului, in general intre 18 luni si 9 ani. Aparitia sa se face in mod insidios, intinzandu-se pe mai multe saptamani sau mai multe luni; ea este marcata prin tulburari episodice: copilul se balbaie atunci cand se afla in faze de excitatie sau de stres, ori atunci cand se grabeste sa comunice. Ulterior tulburarea poate deveni cronica. Se observa semne asociate: tulburari motorii, afectand fata, muschii respiratori, si fenomene vasomotorii (inrosirea fetei, hipersalivatie). In plus, un sfert din copiii balbaiti prezinta in paralel o intarziere in dezvoltarea vorbirii si a limbajului.
Balbaiala este puternic influentata de contextul emotional. Unele situatii (ca telefonul) tind sa amplifice tulburarea. Ea se atenueaza atunci cand copilul striga sau cand sopteste si nu afecteaza cantatul. Lectura, recitarea o atenueaza de cele mai multe ori. Balbaiala in sine, atunci cand este de durata, genereaza un mare numar de reactii emotionale consecutive sentimentului de a fi incapabil sa vorbeasca in mod corect. Ea poate fi autointretinuta prin teama de a se balbai.

Tratamentul – Se bazeaza in esenta pe reeducarea ortofonica. Aceasta pare in mod particular indicata si eficace in balbaiala copilului de varsta mica. Ea se impune cu atat mai mult in mod imperios cand balbaielii i se adauga o intarziere in vorbire si limbaj. Exista diferite tehnici de reeducare ortofonica, adaptate la varsta si la comportamentul fiecarui copil. In caz de balbaiala fiziologica, se recomanda parintilor sa nu repete cuvintele copilului care incepe sa vorbeasca, cu scopul de a nu favoriza repetarile si de a nu fixa fenomenul. De cativa ani s-au dezvoltat tehnici terapeutice,  ca psihoterapia comportamentala, care se adreseaza mai degraba copilului mare, copilului care a cunoscut descurajarea, rusinea, dificultatile de afirmare din cauza balbaielii sale. Psihoterapiile de tip psihanalitic dau rezultate in cazurile in care predomina o suferinta psihologica. Unele medicamente pot fi uneori prescrise in formele severe. Aproximativ 80% dintre copiii atinsi de balbaiala se vindeca, si aceasta inaintea varstei de 16 ani.
Este util sa se repereze dificultatile de instalare a vorbirii si limbajului la copilul foarte mic cu scopul de a le trata cat mai devreme posibil, ceea ce permite adesea sa se evite aparitia balbaielii.

Reclame

Un răspuns to “Ce este balbaiala, care sunt cauzele ei ?”

 1. Alex 11 Iulie 2014 la 11:33 #

  Salutare,

  Eu ma confrunt cu aceeasi problema ca si voi. Ma documentez din toate sursele si incerc sa citesc cat de mult pot despre fenomen, sa il pot stapani cat mai bine.

  Definitiile astea romanesti ma dau pe spate insa … cred ca mai mult te incurca decat sa te ajute. Cand locuiam in provincie ma gandeam ca vin la Bucuresti ca aici sunt specialisti. Acum ca stau in Bucuresti vad ca acei specialisti nu stiu ce vorbesc cand e vorba de balbaiala la adulti. Cred ca e la fel ca si cum ai corecta un copil care e rrrraait sau repeta anumite consoane.

  Sunt mai multe timpuri de balbaiala si fiecare trebuie sa vada in ce categorie se incadreaza. La mine sunt blocaje care apar uneori, in functie de situatie si functie de perioada … cred ca la majoritatea e aceeasi poveste – perioade bune in care simti ca lumea ti-e la picioare si perioade mai slabe cu dificultati in comunicare in care simti ca nu ai nici o sansa 🙂

  Tipul asta incearca sa explice fenomentul:

  Are o abordare interesanta, eu o sa imi cumpar cartea de pe Amazon.

  Daca aveti mai multe informatii folositoare, sau tehnici care au functionat in cazul vostru, va rog sa dati share

  Cheers ! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: